ČLAN NAŠEG UPRAVNOG ODBORA DON JOSIP DUKIĆ OBJAVIO RAD O DON IVANU FILIPOVIĆU GRČIĆU (1660.-1715.)

Na prigodnoj svečanosti koja će se održati sutra, 3. prosinca, na vrhu sinjskih Kvartira, bit će otkriven spomenik svećeniku, piscu vitezu don Ivanu Filipoviću Grčiću.

Don Ivan Filipović bio je među najvećim junacima u borbama protiv osmanlijskih osvajača i jedan od predvodnika obrane Sinja 1715. godine. Izdanak je stare loze Filipović Grčić. Iako prema dostupnim spisima i dokumentima nije zabilježeno, smatra se da je don Ivan bio jedan od utemeljitelja Sinjske alke.

Program svečanosti počinje u 11 sati u Alkarskim dvorima. Uz Sinjane, posebno iz plemena Filipović Grčić, svečanosti će nazočiti splitsko – makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, župan Zlatko Ževrnja, načelnici i gradonačelnici Cetinskog kraja, predvođeni sinjskom gradonačelnicom Kristinom Križanac, alkari i alkarski momci, čelnici VAD-a, te brojne osobe iz javnog, vjerskog, kulturnog, političkog života.

Svečanost organizira Inicijativni odbor za podizanje spomenika don Ivanu Filipoviću Grčiću, čiji je predsjednik dekan Cetinskog dekanata i župnik Trilja don Stipe Ljubas, između ostaloga kazao:

‘U spomenik don Ivanu Filipoviću Grčiću na simboličan način ugrađene su tri armature. Prva je ona vjerska, jer je don Ivan istinski vjernik, druga je crkvena, jer je on zajedno s fra Pavlom Vučkovićem branio svoju jedinu i apostolsku crkvu kojoj je pripadao, a treća armatura je ona braniteljska, jer on je bio vitez koji je i Turcima rekao: ‘Branit ćemo svoju grudu do zadnje kapi krvi i predaje nema?’.

Don Stipe Ljubas uputio je poziv svima da dođu na svečanost otkrivanja spomenika, koji je rad akademskog kipara Marka Gugića, kojom će se Sinj i Cetinski kraj odužuti velikom junaku i svećeniku don Ivanu Filipoviću Grčiću.

O dokumentima koji govore o velikoj ulozi don Ivana u sinjskom boju i njegovom životu, koji su pronađeni u zadarskom i venecijanskom arhivu, govorit će doc. dr. sc. Marko Rimac i doc. dr. sc. don Josip Dukić. Nakon molitve, spomenik će otkriti alkari roda Filipović Grčić. Uz alkare i alkarske momke u narodnim nošnjama bit će Dugopljoci i Klišani, jer je don Ivan Filipović Grčić bio župnik Dugopolja, a pokopan je na Klisu. U prigodnom glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Zagora, koju čine pjevači iz nekoliko naselja Cetinske krajine.

Izvor: Ferata.hr

Rad don Josipa Dukića i Marka Rimca pod naslovom “Don Ivan Filipović Grčić, Svećenik, pjesnik i vitez otrgnut zaboravu” u nakladi Kulturnog društva Trilj i Inicijativnog odbora za postavljanje spomenika don Ivanu Filipoviću Grčiću (Sinj, 2016.) možete pročitati ovdje.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me