ISTRAŽIVANJA


HRVATSKA POVIJEST 1941.-1948.


Udruga HDP Dr. Rudolf Horvat osnovana je dvije godine nakon početka istraživanja koje je bilo fokusirano na istraživanje Drugog svjetskog rata i poraća, posebice komunističkih zločina počinjenih nad hrvatskim građanima krajem i neposredno nakon završetka rata.

Tijekom posljednjih 16 godina istraživali smo u svim arhivima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, Arhivu Republike Srpske u Banja Luci, arhivu u Londonu (The National Archives) te u pojedinim muzejima u Hrvatskoj i Sloveniji u kojima se također čuva arhivsko gradivo (Izvori).

Rezultati našeg dosadašnjeg rada tiskani su u većem broju knjiga i akademskih časopisa (Radovi), a dio pronađenog arhivskog gradiva korišten je u MPhil dizertaciji Blanke Matković koja je pod naslovom “Mass Crimes and Human Rights Violations Committed by the Communist Regime Against Croatia Citizens at the End and After the Second World War (1944-1945)” u listopadu 2015. obranjena na Odsjeku za povijest Sveučilišta Warwick u Ujedinjenom Kraljevstvu pred komisijom u kojoj su se nalazili Dr Daniel Branch, pročelnik Odsjeka za povijest, i Dr Alexander Korb, profesor sa Sveučilišta u Leictesteru. Djelomično nadopunjena disertacija objavljena je u Sjedinjenim Američkim Državama u listopadu 2017. u nakladi BrownWalker Pressa, a dostupna je i na Amazonu.

Godine 2017. objavljene su dvije knjige u nakladi HDP “DR. Rudolf Horvat”: “Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije” i “Imotska krajina u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1957.), Likvidacije i progoni”. Oba izdanja su rasprodana.

U proljeće 2018. predstavljena je knjiga „Vrgorska krajina, Makarsko primorje i neretvanski kraj u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1965.), Likvidacije i progoni“ koju možete naručiti na email udruge info@croatiarediviva.com.  Na isti email možete rezervirati primjerak našeg četvrtog izdanja koje je pod naslovom “Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)” predstavljeno u ožujku i travnju 2019.

U proljeće 2021. objavljeno je najnovije izdanje HDP “Dr. Rudolf Horvat” kojega pod naslovom “Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori, Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” potpisuju Stipo Pilić i dr. sc. Blanka Matković. Knjiga je predstavljena diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine na ukupno 45 promocija, a nakon rasprodanog prvog izdanja, u kolovozu 2021. je tiskano i drugo nepromijenjeno izdanje.


„STRATIŠTA I GROBIŠTA POŽEŠTINE“ i ŽRTVOSLOV ŽUPA VELIKA I STRAŽEMAN


Dana 22. lipnja 2022. je na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu održana druga međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom “Važnost europskog sjećanja za europsku budućnost: komunistički zločini”. Među 15 izlagača su bila i dva člana Hrvatske družbe povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” i to Drago Štokić i dr. Blanka Matković.

Drago Štokić je rođen 4. rujna 1980. godine u Požegi. Diplomirao 2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zadnjih petnaestak godina bavi se istraživanjem lokalne povijesti mjesta Velika i Požeštine. Do sada je objavljivao publicističke radove u godišnjacima „Velička kronika“ i „ Požeški pučki kalendar“ te na lokalnim internet portalima. Od 2015. godine piše blog o lokalnoj povijesti www.velyka.wordpress.com. Poseban interes istraživanja su žrtve II. svjetskog rata i poraća, prikrivena stratišta i grobišta II. svjetskog rata i poraća, te žrtve komunističkog režima. Trenutno radi na rukopisu dviju knjiga, „Stratišta i grobišta Požeštine“ i Žrtvoslovu župa Velika i Stražeman. U istraživanjima surađuje s udrugama Hrvatski domobran i Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”. Dana 22. lipnja 2022. Drago je održao svoje prvo izlaganje i to na temu “Prikrivena grobišta Požeštine”. Njegovo izlaganje možete pogledati na YouTube kanalu Fakultetu hrvatskih studija od 3:30.
Ovim putem molimo sve one koji raspolažu korisnim informacijama o požeškim grobištima, stratištima i logorima (a naročito o logoru Glates) ili podacima koji se odnose na Veliku i Stražeman da se jave na email naše udruge info@croatiarediviva.com ili direktno Dragi na drago.stokic@gmail.com. Unaprijed zahvaljujemo!

NORMALIZACIJA I SUŽIVOT U HRVATSKOJ NAKON DOMOVINSKOG RATA (1995-2017)


Doktorska dizertacija Blanke Matković pod naslovom From combatants to civilians: The role of Croatian defenders in post-conflict Croatia (1995-2017) (Od vojnika do civila: Uloga hrvatskih branitelja u poratnoj Hrvatskoj) fokusira se na razdoblje nakon završetka Domovinskog rata, naročito nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja s posebnim osvrtom na ove regije: sjeverna Dalmacija (Drniš-Knin), zapadna Slavonija i istočna Slavonija (Vukovar).

U akademskoj godini 2015./2016. projekt su mentorirale dr. Miranda Alison (stručnjakinja za Sjevernu Irsku) i dr. Briony Jones (stručnjakinja za Bosnu i Hercegovinu), a u narednoj akademskoj godini dr. Gabrielle Lynch koja se bavi etnicitetom, sukobima, nasiljem, demokratizacijom i pomirbom te dr. Erzsebet Strausz čiji je rad između ostalog fokusiran na sigurnosne studije. Trenutne Blankine mentorice su dr. Briony Jones i dr. Erzsebet Strausz.

Dizertacija je dovršena u jesen 2020. godine, a obranjena 22. ožujka 2021.

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat