KOKARDA: MODA KOJU SU UVELI HRVATSKI VOJNICI?

U časopisu History.info (god. 3, br. 13) objavljen je članak člana Upravnog odbora naše udruge dr. sc. Romana Malarića pod naslovom “Kokarda: Moda koju su uveli hrvatski vojnici?“. Kompletan članak možete pročitati na ovoj poveznici, a objavljujemo i skraćenu verziju istog teksta koji je u veljači 2016. objavljen na Romanovom blogu Povijesna praskozorja

KOKARDA: MODA KOJU SU UVELI HRVATSKI VOJNICI?

Piše: dr. sc. Roman Malarić

Za povijest kravate kao izuma hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu se već dosta zna. Međutim, izgleda da kravata nije bila jedini modni detalj koji su uveli hrvatski vojnici tijekom služenja u francuskoj vojsci u 17. stoljeću. Naime, pretražujući google books i druge arhive, pogotovo digitalizirane novine s kraja 19. i početka 20. stoljeća može se pronaći informacija da su hrvatski vojnici uveli u francusku modu i kokardu, a ne samo kravatu.

O riječi “kokarda” i povezanošću s hrvatskim vojnicima u francuskoj vojsci  može se doći pretražujući stare američke novine krajem 19. i početkom 20. stoljeća koje su digitalizirane. Dakle, prema tom izvoru engleska riječ “Cockade” je izvedenica francuske riječi “cocarde” koja je opisivala snop perja pijetla koji su nosili hrvatski vojnici u francuskoj vojsci u 17. stoljeću, upravo kad su nosili i kravatu, pa tako ne samo riječ kravata nego i riječ kokarda možemo zahvaliti hrvatskim vojnicima u francuskoj vojsci.

Jedan od novinskih članaka iz 1902. koji opisuje etimologiju engleske riječi cockade i povezanošću sa hrvatskim vojnicima se može vidjeti ovdje. S gumbom na mišu uvećavate i smanjujete novinski članak dok ne dođete do željenog teksta.

Nakon dodatnih pretraživanja pronašao sam od kud su svi ti novinski članci i novinari dobili tu informaciju, a radi se o znanstvenom časopisu “The genealogical magazine” iz 1899. godine koji je skeniran i besplatno dostupan od prošle godine ovdje. Zanimljivo je da se u ovom članku spominje da i sama francuska zastava potječe od kokarde.

Treba voditi računa da taj magazin zauzima 47 Mb ako ga mislite spremiti na vlastiti disk. Tekst je napisano F. Lee Carter. Taj časopis mi se čini vjerodostojan izvor podataka iako o samom F. Lee Carteru nisam pronašao previše dodatnih informacija.

Mogu se pronaći i tekstovi iz francuskih knjiga, npr. u knjizi iz 1804. godine o povijesti kokarde piše da se francuskim vojnicima svidjela moda koju su uveli hrvatski vojnici.

Također se u knjizi iz 1872. o povijesti kokardi može naći sličan podatak, kao i u još nekim knjigama.

Podatak o kokardi je možda već i objavljen nedavno u ovom djelu ali ga google books ne daje u punom obliku pa ne mogu ništa više reći što zapravo tamo piše. Prvi pisani trag o kokardi i hrvatskim vojnicima prema google booksu je iz 1781. godine.

Kako je uniforma i kokarda (snop perja pijetla) izgledala u originalnom obliku se možda može vidjeti ovdje u knjizi o uniformama iz 1792. godine.

Sve što je navedeno u ovom tekstu bi naravno trebalo stručno obraditi i istražiti.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me