NESTALI

Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” zaprima veći broj upita o podacima o osobama koje su nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću. S obzirom da ne raspolažemo s kompletnom bazom podataka žrtava, kao ni potrebnim ljudskim resursima koji bi istraživali sve obitelji zbog čega se naš rad fokusira na pojedina zemljopisna područja ili događaje, na ovoj stranici objavljivat ćemo podatke o onim osobama čije obitelji to dozvole. Molimo sve one koji raspolažu informacijama ili dokumentima o ovim osoba da nam se obrate putem emaila info@croatiarediviva.com. Podaci će biti proslijeđeni obiteljima. Također molimo članove obitelji koji žele da ovdje budu objavljena imena nestalih rođaka, da nam pošalju podatke na isti email.


IVAN (Mijo) SJEVERAC, rođen 18.04.1920. g. u Donjem Varošu i njegov brat STJEPAN (Mijo) SJEVERAC, rođen 28.11.1914. g. u Donjem Varošu. Pripadnici vojske NDH. Zadnji put viđeni u logoru Maribor 03.06.1945. g. gdje im se gubi trag. Moguće da su likvidirani u Teznom.


JURE (Mijo) STAPIĆ, 37 godina star, civil, zemljoradnik, nastanjen u Zagvozdu, zaseok Stapić-Pičolci,  oženjen i otac šestero djece.

Prema saznanjima obitelji, rano ujutro krajem kolovoza 1943. uhićen je u obiteljskoj kući od strane partizana i odveden u Zagvozd na ispitivanje. Od tada mu se gubi svaki trag, a obitelj je bezuspješno pokušavala saznati njegovu sudbinu. Prema pričama, koje nikada nisu službeno potvrđene ubrzo je odveden negdje u planinu i pogubljen a potom su njegovi ostaci bačeni u neku jamu u vrletima Biokova. Obitelj je ustanovila da postoji jedna jama u Biokovu za koju postoje priče da su tom razdoblju u nju bacane žrtve. Navodno je nakon rata ta jama tj. grlo (otvor) betonirano (ili na neki način zatvoreno) da bi se spriječilo daljnje onečišćenje jame. Jama je trenutno zatrpana smećem i ostacima drveća i zemlje. Nalazi se na putu Kozica – Tučepi, zatim se kod Saranča skreće desno na makadamski put za Tučepe te nakon 7-8 km na n/v cca 890 m, odmah uz cestu s desne strane na udaljenosti cca 15 m se nalazi ta jama. Navodno postoji i druga jama koju obitelj nije uspjela locirati a nalazi se cca 200-300 m dalje od prve jame, odnosno s lijeve strane ceste.


ILIJA TOLJ (otac Mate,majka Manda) rođen 11.7.1919. u Kašču Donjem, općina Ljubuški, BiH. Domobran. Poginuo je 1944. godine u Pakracu u oružanom sukobu s partizanima.

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat