O NAMA


“Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,
Pa ma i nemô na svom grobu svijeću,
Ja neću, neću, neću da se smirim.
Ko svježi vjetar u sparinu pirim,
A kada umor svlada duše lijene,
Na otpor trubim ja trubač sa Seine!”

DOBRIŠA CESARIĆ

Samostalni istraživački projekt o manje poznatim događajima iz grb-pečathrvatske povijesti pokrenula je u proljeće 2006. Blanka Matković, a u jesen 2007. u radu joj se pridružio Stipo Pilić. Od tada su zajednički istraživali u svim arhivima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, a od 2008. do 2011./2012. radili su na projektu Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu “Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon Drugog svjetskog rata (1944.-1946.)”. Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u većem broju knjiga i znanstvenih članaka čiji se popis nalazi na web stranici Radovi. Popis arhiva i drugih institucija u kojima smo dosada istraživali dostupan je na stranici Izvori. Fokus naših istraživanja je na “kontroverznim” temama iz suvremene hrvatske povijest odnosno svima onima koje su iz političkih i ideoloških razloga dosada bile kontaminirane.

Radi boljeg povezivanja s drugim osobama zainteresiranim za slične teme, u proljeće 2008. Blanka Matković i Stipo Pilić osnovali su udrugu Hrvatska družba povjesničara Dr. Rudolf Horvat (statut), nazvanu po znamenitom hrvatskom povjesničaru i autoru knjige “Hrvatska na mučilištu” Rudolfu Horvatu. Udruga je registrirana pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, njezinim članom može postati svaka fizička osoba i pravna osoba koja teži promoviranju istine o Hrvatskoj, njene povijesti i kulture te koja Upravnom odboru podnese zahtjev za primanje u članstvo na email adresu info@croatiarediviva.com. Svi naši članovi su volonteri i povijesnim temama bavimo se kao hobijem. Iako među nama ima osoba sa završenim magisterijima i doktoratima iz povijesti, nitko među nama nije ustvari zaposlen kao povjesničar te za rad koji prezentiramo na ovoj web stranici nije plaćen. Svojim istraživanjima bavimo se u svoje slobodno vrijeme i o svom trošku, a predsjednik udruge redovito podnosi godišnje izvješće o radu (Izvješće za 2016.-2017.)

Naša udruga ne okuplja samo povjesničare po struci nego i sve one koji se poviješću bave amaterski i koji su svojim radom i zalaganjem dali ogroman doprinos razotkrivanju dosada skrivenih detalja iz moderne hrvatske povijest. Najuže jezgro udruge okuplja osam profesionalaca među kojima su tri doktora znanosti i dva doktoranda (Warwick i London). Ovi podaci ponajbolje svjedoče o znanstvenom potencijalu ove malobrojne i dosada prilično marginalizirane udruge čiji su članovi postigli zapažene rezultate u istraživanju moderne hrvatske povijesti te sudjelovali u objavljivanju preko 20 knjiga, 50-tak znanstvenih radova i većeg broja feljtona i novinskih tekstova o temama iz starije i novije hrvatske povijesti.

Svi naši kontakt podaci nalaze se na stranici Kontakt. Ukoliko imate ikakvih pitanja, molimo vas da nas kontaktirate putem emaila,  naročito ukoliko naš rad možete podržati financijski ili na druge načine. Pojedini članovi naše udruge ponajprije su posvećeni istraživanju Domovinskog rata zbog čega naročito pozivamo hrvatske branitelje (HV, HOS, HVO) da se uključe u naš rad. U našem radu poštuje se etika u istraživanjima na kakvoj se inzistira na sveučilištima engleskog govornog područja. U praksi to znači da se niti jedan sudionik ili ispitanik ne navode sa svojim punim imenom i prezimenom ili bilo kakvim drugim osobnim podacima koji bi mogli pomoći u identifikaciji dotičnog osim u onim slučajevima kada je za to dan izričit pisani pristanak.  U skladu sa svjetskim standardima, svi sudionici označeni su isključivo kodom i njihova anonimnost je zagarantirana. Osim toga, također podupiremo rad drugih istraživača i profesionalaca koji nam se obraćaju za pomoć te pozivamo naše čitatelje da pomognu ukoliko su u mogućnosti. Više o takvim projektima pročitajte na stranici “Poziv na suradnju“. Unaprijed zahvaljujemo!

Letak o radu naše udruge (Hrvatski, English, Deutsch)

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat