SAPUNICA OKO PRIJAVE PROTIV TVRTKA JAKOVINE DOBILA NASTAVAK

Danas smo zaprimili odgovor Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu kojemu smo prijavili Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu i zaposlenika Filozofskog fakulteta Tvrtka Jakovinu.

Odgovor koji nam je poslan napisan je u Monty Python stilu, a s obzirom da je riječ o ustanovi financiranoj iz državnog proračuna Republike Hrvatske odnosno novcem poreznih obveznika, ovdje ga u cijelosti objavljujemo.

Podsjetimo još jednom da u Etičkom kodeksu nastavnika, suradnika i znanstvenika Filozofskog fakulteta piše:

Članak 2.
Nastavnici su dužni u javnim istupima i djelovanju promicati humanističke vrijednosti, ugled struke Fakulteta i akademske zajednice te čuvati osobno i profesionalno dostojanstvo kolega.

Članak 10.
U znanstvenim radovima, javnom djelovanju i u međusobnim kontaktima nastavnici su dužni njegovati kulturu argumentiranoga dijaloga.
Nedopustiv je laudativni pristup radovima drugih ili prešućivanje njihovih nedostataka zbog osobnih interesa, ali i kritiziranje ili ignoriranje tuđih radova zbog profesionalne ili osobne nesnošljivosti.

S obzirom da je u odgovoru Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknuto da Povjerenstvo smatra da se Kodeks odnosi na “nastavu, istraživanje i međuljudske odnose na fakultetu”, a ne na riječi “izgovorene u javnom prostoru”, obratili smo se Etičkom povjerenstvu Sveučilišta u Zagrebu i dobili odgovor kakav doista zaslužuje podsmijeh javnosti.

Raniju korespodenciju u vezi ovog slučaja možete pročitati ovdje.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me