MEDIJSKO NASILJE U HRVATSKOJ I ŠUTNJA POLITIČKE OLIGARHIJE

U posljednje vrijeme, a naročito nakon što je u travnju ove godine iz tiska izašla knjiga publicista Slavka Goldsteina (Jasenovac – tragika, mitomanija, istina), učestali su medijski napadi na naše povjesničare – znanstvenike, ujedno i članove naše Družbe, u kojima se nastoji bez ikakve argumentacije i rasprave o meritumu stvari diskvalificirati njihov rad, a njih osobno izvrgnuti javnom linču te im onemogućiti slobodno i javno iznošenje rezultata istraživanja do kojih su došli.

Ti napadi izlaze iz okvira bilo kakvog znanstvenog sučeljavanja i javnog dijaloga i upućeni su ad hominem, dakle bez ikakvih pokušaja da se bilo koja iznesena tvrdnja , podatak ili činjenica pobiju konkretnim dokazima i valjanim argumentima.

Kako je bilo i za očekivati, najžešća kampanja usmjerena je na znanstveni rad mr. sc. Blanke Matković i prof. Stipe PilićaPoslijeratni zarobljenički logor Jasenovac prema svjedočanstvima i novim arhivskim izvorima” (izvorni znanstveni rad iz 2013., prihvaćen od HAZU Zadar 2014.; objavljen u knjizi “Jasenovački logori – istraživanja”, Zagreb, 2015., str. 145-251.) koji se paušalno i proizvoljno jezikom propagande nastoji proglasiti “neistinom” i “falsifikatom”, a autore “revizionistima” čiji je temeljni cilj “umanjenje žrtava jasenovačkih logora i NDH”, “negiranje holokausta” i sl.

Na ovaj način pokušava se baciti ljaga ne samo na autore, nego i na HAZU KAO VODEĆU ZNANSTVENU INSTITUCIJU U REPUBLICI HRVATSKOJ.

Pokretači medijske harange – Slavko Goldstein, Tvrtko Jakovina, Ivica Đikić i drugi, ne samo da nisu opovrgnuli niti jedan jedini navod ili podatak koji sadrži spomenuti znanstveni rad, nego se NISU NI UPUŠTALI U ANALIZU ISTOGA. Koristeći svoj privilegirani status u medijima pokušali su osporiti SAMU ČINJENICU POSTOJANJA PORATNOG (KOMUNISTIČKOG) LOGORA JASENOVAC i to na način ideološkog etiketiranja autora te pozivanjem na floskule i propagandne parole iz razdoblja komunizma.

Dužni smo podsjetiti javnost da su mr. sc. Blanka Matković i prof. Stipo Pilić prije punih 18 mjeseci uputili svoj prvi dopis Upravi  JUSP Jasenovac – u kojemu su tražili UVAŽAVANJE  REZULTATA NAJNOVIJIH ZNANSTVENIH ISTRAŽIVANJA I USKLAĐIVANJE PODATAKA NA WEB-STRANICI TE USTANOVE S NAJNOVIJIM ZNANSTVENIM OTKRIĆIMA.  Do danas nema nikakvoga odgovora.

Slijedili su potom dopisi Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Uredu predsjednice Republike Hrvatske sa zahtjevima da se u ovom slučaju reagira budući da je JUSP Jasenovac javna ustanova koja se financira sredstvima iz državnog proračuna te kao takva ima obvezu transparentnog javnog djelovanja. Odgovora također nema. Iz Ministarstva kulture ostali su gluhi čak i na naš zahtjev da nam se dostavi broj pod kojim je naš spis (poslan 26. siječnja 2016. godine iz Zagreba poštom) uveden u urudžbeni zapisnik, a ministar Zlatko Hasanbegović i njegova zamjenica Ana Lederer nisu se udostojili odgovorili niti na jedan e-mail koji im je upućen. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin Ured također se nisu oglasili do danas.

Umjesto reakcije nadležnih tijela Republike Hrvatske i JUSP Jasenovac, slijedi  propagandna kampanja u kojoj pojedinci koji smatraju da imaju monopol na istinu (neovisno o činjenicama i argumentima) nastoje očuvati svoje pozicije i ideološko-politikantskim metodama diskvalifikacije ugušiti svaki pokušaj neovisnog i nepristranog znanstvenog istraživanja ratne i poratne prošlosti i javnog prezentiranja rezultata do kojih se došlo.

U svemu tomu na raspolaganju su im brojni mediji, pored ostalih i nekad ugledni i cijenjeni “Večernji list”, koji, primjerice, u jednom od svojih brojeva donosi opsežan intervju Slavka Goldsteina koji poimence proziva našu predsjednicu mr. sc. Blanku Matković i člana prof. Stipu Pilića, a u cijelosti se oglušuje na sve zahtjeve da se objavi njihova reakcija.

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne nalazi ništa sporno u uvredama što ih javno u medijima izriče prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina te protivno odredbama vlastitog Pravilnika donosi mišljenje po kojemu isti nije povrijedio kodeks profesije.

Sud časti Hrvatskog novinarskog društva također ne reagira na uvrede, prozivke i kršenje elementarnih pravila novinarske struke i etike te svojim odlukama slobodu javne riječi i pravdu izvrgava ruglu, umjesto da poduzme ono na što je prema Pravilniku obvezan.

Sličnih primjera je nažalost toliko da ih u ovako sažetom obraćanju nismo u stanju sve spomenuti.

Upravni odbor HDP “Dr. Rudolf Horvat” u cijelosti i čvrsto stoji iza svih projekata koji su rađeni, rade se ili će se ubuduće raditi u okviru ove Udruge, kao i iza njihovih autora i najoštrije će se svim legalnim, legitimnim i zakonitim sredstvima nastaviti odupirati bilo kakvim pritiscima, prijetnjama i ucjenama, neovisno s koje strane i od koga dolazili.

Potencijal imamo (trenutačno u tijelima naše Udruge – na čelnim pozicijama, te u Upravnom i Nadzornom odboru – nalaze se doktori znanosti, doktorandi i magistri, dok većina drugih članova ima akademska zvanja), volje, snage, znanja i hrabrosti imamo i nećemo dopustiti da nam danas u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj bilo tko diktira što smijemo a što ne istraživati, pisati ili govoriti – ma tko to bio i koju god poziciju u društvu ili političkoj nomenklaturi zauzimao.

Posjetitelji naše web-stranice mogu se detaljnije upoznati s kronologijom događanja vezano za medijske napade i našim javnim istupima na ovim stranicama: Javni istupi i Drugi o nama.

Odgovor Hrvatskog novinarskog društva na našu prijavu protiv uredništva “Večernjeg lista” koje je objavilo niz kleveti o našem radu možete pročitati ovdje. Ovim putem napominjemo da je sporni razgovor sa Slavkom Goldsteinom također dostupan na stranici Drugi o nama, “Večernji list” objavio unatoč činjenici da je u tom trenutku uredništvo već raspolagalo arhivskim dokumentima koji potvrđuju da Goldstein ne govori istinu.

U Zagrebu, 13. srpnja 2016.

HDP “Dr. Rudolf Horvat”

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me