JASENOVAČKI SRBI: “RAZMIŠLJAMO O NAPUŠTANJU DOMOVA JER NAS NAŠA VOJSKA PLJAČKA”

(Kamenjar, Narod, HrSvijet)

Na jučerašnjem domjenku Srpskog narodnog vijeća Vladimir Božović, izaslanik srpskog premjera Aleksandra Vučića,  zatražio je za Srbe u Hrvatskoj  ostvarivanje svih prava po europskim standardima istaknuo je da Srbija ima ulogu faktora stabilnosti u regiji. “Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti je zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih europskih vrijednosti moramo i možemo mijenjati sadašnjost i budućnost”,  kazao je izaslanik srbijanskog premijera.

Božović se naravno osvrnuo i na Jasenovac naglasivši da “narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već će uspravljena čela i pogleda, istinom, pravdom i ljubavlju gledati naprijed u bolju budućnost” uz poruku svim Srbima da će ih “matična država Srbija” braniti svim raspoloživim sredstvima kada budu ugroženi.

Božovićeva retorika podsjeća na onu s kraja 1980-ih i početka 1990-ih, no ono što Srbi u Hrvatskoj nisu znali 1989., 1990. ili 1991. doznali su 1992. Pa pogledajmo onda na koji je način “matična država Srbija” branila “ugroženi narod” i to baš onaj s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši.

DOKUMENT KOJI JE ZAPRIMILO “MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE” 1992. (pdf)

MJEŠTANI JASENOVCA

REPUBLICI SRPSKA KRAJINA

KNIN

Nakon mnoštvo upozorenja, pismenih i usmenih obavjesti nižim i višim komandama, te Opštinskim i drugim strukturama želimo obavjestiti i Vladu Republike Srpske Krajine o situaciji koja vlada u našem mjestu.

Jasenovac, kao veliko stratište srpskog naroda doživljava ovih dana neshvatljive i nerazumljive probleme, naročito za mještane koji su preživjeli i drugi svjetski rat. Kada ovo pišemo onda smatrajte da smo zaista prinuđeni jer nas proteklih, a naročito ovih dana drži jad i ogorčenje na sve što se dešava oko nas. U Jasenovcu se nalazi naša vojska koja je oslobodila mjesto međutim, nažalost svakodnevno se dešavaju paljevine naših kuća, i dok naše majke ponovo plaču, počiniocu veselo pjevaju i sve skupa asocira na događaje iz 1941. godine. Zar je moguće da nekom smetaju i takovi objekti koji služe kao dokazi o stratištu našeg naroda u toku drugog svjetskog rata, radi se o paljenju poznate „Kožare“ i uništenju dijela dokumentacije na Spomen području. Teško je o ovome pisati kada moramo spominjati pojedine vojnike sklone ovim rabotama, ali to su nepobitne činjenice (što će se u daljnjoj istrazi verovatno utvrditi). Mora se bez ustručavanja reći istina. Žalosno što moramo držati straže pored svojih domova dok se u mjestu nalazi naša vojska, ali to je jedini način da se spasi imovina od uništavanja.

Ponovo naglašavamo da se ulaskom i oslobođenjem Jasenovca zatečene dvije paljevine, i tako reći ne opljačkano mjesto. Danas u Jasenovcu ima preko 170 zapaljenih objekata, oko od čega 25 % srpskih.

Svakodnevno se apelira na povratak i ostalog raseljenog stanovništva međutim, prema razvoju događaja, i prisutni dio stanovništva razmišlja o napuštanju Jasenovca.

Na naše apele i upozorenja nitko nam ne pruža ni najmanju pomoć, što u mještanima stvara još veće ogorčenje. Mislim da će za ovo netko snositi odgovornost, da ovo ne bi netko zlonamjerno koristio tj. upoznao širu svjetsku javnost.

Najveća paljenje objekata dešavaju se uglavnom dolaskom, a naročito odlaskom pojedinih dijelova vojske, a za koje postoje nepobitni dokazi. [Nadlešni] organi do danas nisu uhvatili ni jednog počinioca, bare o tome nisu upoznati mještani Jasenovca. Sva imovina u 80 % domaćinstava je već odavno opljačkana, tako da se trenutna pljačka i dio nekretnina. Vrednija društvena imovina kao što su građevinski strojevi, kvalitetno drvo sa stovarišta šumarije,  odveženi su navodno za potrebe vojske.

Posebno naglašavamo da nikad ne osporavamo zasluge vojske na oslobađanju Jasenovca i žrtve koje su pale, u dosadašnjoj borbi srpskog naroda, ali pitamo se čemu sve to kad nas netko ostavlja na minimumu egzistencije, i bez ikakvog smisla za daljnji život u Jasenovcu.

Ovaj apel upućujemo Vam u dosta složenoj situaciji za srpski narod, ali znajte da kad ovo činimo da nam je zaista vrlo teško jer nemamo drugog izlaza.

Molimo Vas, da što pre posjetite Jasenovac, i na licu mjesta utvrdite stvarno stanje.

O tome obavijest:

  1. Savjetu Opštine Okučani,
  2. Prvom Krajiškom Korpusu Banja Luka,
  3. Komandi X divizije D. Gradina,
  4. Partizanskoj brigadi Jasenovac,
  5. Stanici Milicije Jasenovac,
  6. Arhiva Mjesne zajednice Jasenovac.

 

PRILAŽE SE SPISAK VLASTORUČNIH

POTPISA MJEŠTANA JASENOVCA.

Jasenovac, 16. maja 1992. godine

Objavu prenijeli: HrSvijet, Dragovoljac, Narod.hr, KrugovalDomovina, Croative, Kamenjar, GlasBrotnja

Vezani tekst: JASENOVAC U DOMOVINSKOM RATU: ČETNIČKA PROPAGANDNA MAŠINERIJA PRED KOJOM HRVATSKA DIPLOMACIJA OSTAJE NIJEMA

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me