KAZIMIR KATALINIĆ: ŽERJAVIĆ JE PLAGIRAO KOČOVIĆA, ALI OBOJICA SU OBJAVILI VRLO NEPOUZDANE PODATKE O ŽRTVAMA

Kazimir Katalinić
Kazimir Katalinić

U Hrvatskom tjedniku od 2. ožujka o. g. Kazimir Katalinić, hrvatski emigrantski povjesničar i političar, osvrnuo se na rad ekonomista i demografa Vladimira Žerjavića o kojemu smo opširnije pisali u prvom nastavku feljtona o suđenju Dinku Šakiću.  U tom tekstu istaknuli smo da se Žerjavić pojavio kao jedan od svjedoka na Šakićevu suđenju gdje je ustvrdio da je, istražujući broj žrtava Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije i to po podacima rođenih i umrlih koji su se vodili do 1939., procjeni prirasta stanovništva za vrijeme rata te popisom preživjelog stanovništva iz 1948., došao do podataka od ukupno 1 027 000 žrtava, od čega je, 59 188 stradalih u jasenovačkom i starogradiškom logoru. U istraživanju je koristio 140 monografija, koje je pronašao u bivšem Institutu za povijest radničkog pokreta te zbirni popis republičkih Zemaljskih komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. koji nikada nije objavljen. Zbirom svih monografija došao je do podatka da je u Jasenovcu i Staroj Gradiški stradalo od 48 000 do 52 000 Srba, oko 13 000 Židova, 12 000 Hrvata i 10 000 Roma. Napomenuvši da su njegovi podaci od 25 do 30 posto manjkavi, Žerjavić je zaključio da je u ta dva logora stradalo maksimalno 85 000 osoba i da se niti jednim novim istraživanjem ne bi došlo do većeg broja.

Žerjavićevu knjigu „Gubici stanovništva Jugoslavije u drugom svjetskom ratu“ objavilo je 1989. Jugoslavensko viktimološko društvo i njome se  autor nametnuo kao glavni autoritet za temu ljudskih gubitaka bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. No, Žerjavićev rad temeljitoj je kritici već početkom 1990-ih podvrgnuo upravo prof. Kazimir Katalinić koji je u svojoj knjizi „Argumenti: NDH, BiH, Bleiburg i genocid“ (Zagreb, 1993.) upozorio na niz teških Žerjavićevih metodoloških pogrešaka i površnost u radu te ga prozvao za plagiranje rasprave Bogoljuba Kočovića objavljene 1985. pod naslovom „Žrtve drugog svetskog rata u Jugoslaviji“.

U razgovoru za Hrvatski tjednik, koji je također objavljen na portalu HKV, Katalinić je istaknuo da su i Kočović i Žerjavić napravili istu temeljnu pogrešku jer nisu imali u vidu činjenicu da su jugoslavenski popisi pučanstva bili netočni što znači da je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću doći do demografskih gubitaka, a naročito ne do broja stvarnih žrtava. Prema Katalinićevom izračunu na području NDH vjerojatno je stradalo 273 000 Srba i Crnogoraca te 427 000 Hrvata.

Ako želimo s velikom sigurnošću utvrditi istinu o stradanju naroda, trebali bismo učiniti nekoliko stvari: otvoriti sve udbaške arhive, ustanoviti broj osoba u skupnim grobnicama, bilo gdje se one nalazile te nastaviti i financijski omogućiti istraživački arhivski rad ekipe kojoj je na čelu Blanka Matković“, zaključio je Katalinić.

HDP “Dr. Rudolf Horvat” zahvaljuje g. Kataliniću na ovim riječima i želi mu sve najbolje za njegov 90. rođendan koji je nedavno proslavio.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me