PREDSTAVLJAMO KOAUTORE NOVOG IZDANJA (1): RANKO TOPIĆ

Krajem ožujka Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” objavljuje novo izdanje na oko tisuću stranica pod naslovom “Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)” priređivača Blanke Matković i Ranka Topića. Predstavljanja ove knjige održat će se prema prethodno objavljenom rasporedu.

Ranko Topić je rođen 1972. u Imotskom gdje je 1990. završio četverogodišnju srednju školu, smjer strojarski tehničar. U jesen 1991. se priključio obrani Hrvatske kao pripadnik 9. bojne “Rafael Vitez Boban” Hrvatskih oružanih snaga (HOS). Invalid je Domovinskog rata nakon stradavanja na južnom bojištu 1992. godine. Upisao je Pravni fakultet u Splitu koji uslijed spleta životnih okolnosti nije završio. Kao županijski vijećnik Splitsko-dalmatinske županije i gradski vijećnik Grada Imotskog trudio se doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika Imotske krajine. Organizirao je brojne humanitarne akcije pomažući siromašnima i potrebitima.

Intenzivno se počeo baviti povijesnim istraživanjima Drugog svjetskog rata i poraća prije tri godine kao član HDP “Dr. Rudolf Horvat”. Sudjelovao je u organizaciji predstavljanja dviju zbirki dokumenata (Imotska krajina u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1957.), Likvidacije i progoni i Vrgorska krajina, Makarsko primorje i neretvanski kraj u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1942.-1965.), Likvidacije i progoni) koja su 2017. i 2018. održana diljem Hrvatske. Koautor je knjige Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.).

Također je predsjednik imotskog ogranka Dragovoljačko-braniteljske udruge “Stina pradidova”  koja se bavi promicanjem temeljnih vrijednosti Domovinskog rata, zaštitom prava dragovoljaca – branitelja, kao i njihovih obitelji, zaštitom okoliša i prirode, te promicanjem održivog razvoja RH, organiziranjem i priređivanjem koncerata, izložbi i drugih oblika djelovanja i okupljanja hrvatskih državljana s ciljem obogaćivanja i unapređenja kulturno umjetničkog i zabavnog života, te njegovanjem povijesnih i tradicionalnih vrijednosti iz područja kulture i hrvatske povijesti.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me