U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA OBJAVLJENA KNJIGA BLANKE MATKOVIĆ

U Sjedinjenim Američkim Državama od danas je u prodaji knjiga autorice Blanke Matković pod naslovom “Hrvatska i Slovenija kraj i nakon Drugog svjetskog rata (1944.-1945.), Masovni zločini i kršenja ljudskih prava počinjena od strane komunističkog režima” u nakladi BrownWalker Press-a.  Knjiga je dostupna i na Amazonu. Osvrt Ine Vukić na ovu knjigu možete pročitati ovdje.

Riječ je o djelomično proširenoj  disertaciji koju je Blanka obranila u listopadu 2015. na Odsjeku za povijest Sveučilišta Warwick, a čiji je fokus bio na masovnim likvidacijama koje su od ljeta 1944. do ljeta 1945. počinjene nad hrvatskim vojnicima u civilima u Hrvatskoj, a zatim u južnoj Austriji, Sloveniji i drugdje. U knjizi je posebna pažnja posvećena ulozi britanske vojske i britanskih političara koji su aktivno sudjelovali u izručenjima Hrvata u proljeće 1945., a koja su rezultirala smrću tisuća hrvatskih zarobljenika. Osim toga, dostupan je i osvrt na ulogu jasenovačkog mita u današnjem hrvatskom društvu i rad Nikole Banića i M. Koića, a podaci o poslijeratnom logoru Jasenovac po prvi put su objavljeni na engleskom jeziku.

Iza ove knjige nalazi se priča o kojoj su do ovog trenutka znali samo suosnivači naše udruge. Prije pet godina i nekoliko mjeseci Stipo Pilić i Blanka Matković bili su samo dvoje ljudi za čije dotadašnje radove nitko nije pretjerano mario. Gradivo o poslijeratnom logoru Jasenovac već je bilo prikupljeno, a rad je tek trebalo napisati. Njihov zaključak je bio da će napadi na njihov rad i njih osobno uslijediti nakon objave tog rada te da je jedini način da se takav rad zaštiti i Istina pusti u svijet taj da jedno od njih dvoje ode u iseljeništvo i ondje temu ove knjige pokuša obraniti kao disertaciju na poslijediplomskom studiju. Zbog obiteljskih i drugih obveza, taj netko nije mogao biti Stipo Pilić. Stoga je morala biti Blanka koja ionako nije mogla dobiti posao i nekamo je morala otići. Jednog dana davne 2012. oboje su sjedili u hodniku Hrvatskog državnog arhiva i u tajnosti dogovorili plan. Svi naši znanstveni rezultati, objavljeni radovi te ostalo što možete pročitati na našoj web stranici rodilo se toga dana. U međuvremenu je naša udruga pretrpjela brojne udare, prijetnje i pokušaje sabotaže, naročito pljuvanja i omalovažavanja Stipe Pilića i Blanke Matković. Izdržali smo ih znajući da će naš dan doći. Nove knjige već su u pripremi. Neka Istina o hrvatskoj povijesti i Domovini konačno ide u svijet. Više ništa i nitko ne stoji na tom putu.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim onim rijetkim pojedincima koji su nam na bilo koji način pomogli i čuvali nam leđa jer bez njih ovaj dan ipak ne bismo dočekali!

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me