HRVATSKA U 19. STOLJEĆU


Povodom 194. obljetnice rođenja Oca domovine

ANTE STARČEVIĆ:

NAPUTAK ZA PRISTAŠE STRANKE PRAVA (1871.)

Na današnji dan prije 194 godine rodio se Otac domovine dr. Ante Starčević o čijem životu i radu možete pogledati kratki film ili pročitati knjižicu koju su povodom 121. godišnjice njegove smrti u veljači ove godine pripremili članovi naše udruge.

Ante Starčević nikada nije napisao stranački program, ali je svom narodu ostavio nešto daleko vrijednije – nauk za život – kojeg je sastavio 4. listopada 1870. Tih 30 točaka objavljeno je pod naslovom “Naputak za pristaše Stranke prava” u tjedniku “Hervatska” br. 27., str. 4, god. 1871. i u knjižici “Naputak za pristaše” koja je 1900. objavljena u Zagrebu.

Poveznica na cijeli članak


Povodom 121. obljetnice smrti Oca domovine

ANTE STARČEVIĆ: ČIST POSAO NE BOJI SE SVJETLOSTI

Povodom 121. obljetnice smrti Ante Starčevića pripremili smo knjižicu o životu i djelu Oca domovine, a tekstovi su popraćeni citatima, govorima, poezijom i slikarstvom iz tog razdoblja. Cilj ove knjižice (pdf) je istaknuti sve ono pozitivno što baštinimo iz tog vremena, sve ono što doista jesmo i sve ono čemu doista pripadamo. Knjižica je popraćena i petominutnim filmom u kojemu je korišten audio zapis kojeg su snimili Blanka Matković i Stipo Pilić u Spomen-domu dr. Ante Starčevića u Žitniku 4. srpnja 2008. te brojne fotografije. Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo redatelju Vanji Vinkoviću i njegovom suradniku Karlu Markoviću koji su nesebično pomogli pripremu ovog kratkog filma.

U naš rad o Starčeviću uloženo je puno ljubavi i truda pa se nadamo da ćete našu knjižicu pročitati, ponešto naučiti i upamtiti te je proslijediti poznanicima i prijateljima jer Matoš je bio u pravu: za ovakav zanat potrebno je neobično mnogo energije koje u našim prilikama nema bez ideala, a ako i ne dospijemo do cilja, umrijet ćemo sa zadovoljstvom da ne bijasmo kukavice.

Poveznica na cijeli članak


Povodom 140. obljetnice praizvedbe

OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI – BLISTAVI DRAGULJ IZ HRVATSKE GLAZBENE RIZNICE

Piše: Zlatko Pinter

Za dom, u boj, za dom u boj!

Za domovinu mrijeti kolika slast!

Prot dušmaninu! Mora on mora past’!

(iz opere Nikola Šubić Zrinski)

Ne nalazimo dosta rieči, da javimo svoju radost, što je to novo glasbeno djelo domaćega skladatelja po jednoglasnom sudu kritike i obćinstva sretno uspielo. Zajc je doživio na taj dan liepu slavu, i to neka mu bude zadovoljština za one neprilike, za gdjekoju neprijazan, koju je možda od gdjekoga doživiti imao. Obćinstvo pozdravljalo ga je pravom burom.  

Ovako je oduševljenje praizvedbom opere Nikola Šubić Zrinski u svojoj kritici izrazio jedan od  hrvatskih književnih velikana August Šenoa.1 Od te daleke 1876. godine do danas, ovaj blistavi dragulj hrvatske glazbene riznice u jednakoj mjeri plijeni, oduševljava, očarava i budi emocije, dokazujući tako da postoje bezvremenska i svevremenska umjetnička djela čija univerzalna vrijednost protokom vremena ne gubi ništa od svoga sjaja i veličine .

Poveznica na cijeli članak


U povodu 77.  obljetnice smrti velikog slikara

OTON  IVEKOVIĆ – OD KLANJCA DO SVJETSKIH IZLOŽBI I GALERIJA

Piše: Zlatko Pinter

Dolazak Hrvata na Jadran, Oton Iveković
Dolazak Hrvata na Jadran

Oton Iveković najveći je i najplodniji hrvatski slikar iz razdoblja historicizma; no, on je i mnogo više od toga: svestrana i višestruko nadarena ličnost izuzetne stvaralačke i životne snage, istinski velikan Hrvatskog narodnog preporoda koji je svu svoju energiju, znanje i talente nesebično i bez ostatka  darovao svome narodu. Od trenutka kad se kao golobradi 18-godišnjak zaputio pješice u Beč (1887.), kako bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju (gdje kao prijemni rad predaje prvu verziju svoje najpoznatije slike Oproštaj Zrinskog i Frankopana od Katarine), pa sve do smrti 1939. godine u rodnom Klanjcu, vođen je idejom nacionalnog oslobođenja, duboko svjestan da se do tog cilja dolazi samo preko narodnog jedinstva,  a koje nije moguće bez samosvijesti i spoznaje da nas Hrvate osim zajedničkog životnog prostora, podrijetla, vjere, kulture, jezika, tradicije i običaja, čvrsto veže i zajednička sudbina  što smo je proživljavali kroz duga stoljeća burne, krvave i patnjom ispunjene povijesti, u nastojanju da opstanemo i na vjetrometini jugoistoka Europe dosegnemo taj toliko željeni ideal slobode…

Poveznica na cijeli članak


Povodom 155. obljetnice glasovitog govora Ante Starčevića

OTAC DOMOVINE SVJETIONIK U VREMENIMA ISKUŠENJA I BEZNAĐA

    Piše: Zlatko Pinter

 
Ante Starčević. Otac domovine
Dr Ante Starčević – filozof, spisatelj, povjesničar, književni kritičar, prevoditelj, publicist, pjesnik, filolog, poliglot, ali i velikan hrvatske političke misli, jedinstvena je i neponovljiva pojava u našoj povijesti. Ono što je za života činio prepoznato je od naroda koji mu je u znak zahvalnosti uzvratio nazivajući ga Ocem Domovine. Glasoviti  govor  koji je održao u Saboru  prije točno 155 godine (26. lipnja 1861.), dragulj je u bogatoj riznici hrvatske političke misli, i on po mnogo čemu nadilazi značaj i okvire uobičajenog saborskog izlaganja.

 Poveznica na cijeli članak


UZ 143. OBLJETNICU  ROĐENJA HRVATSKOG VELIKANA

ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

Piše: Zlatko Pinter

U tekstovima o A. G. Matošu (koji se naročito učestalo, kao što je to običaj, pojavljuju obično u povodu obljetnica rođenja ili smrti), ponekad se može pročitati i to da je riječ o velikanu poniklom u malom narodu, pa i tvrdnje kako bi da je rođen kao Nijemac, Francuz ili Englez, zasigurno bio veličina u svjetskim razmjerima.

Ne znam što bi na to odgovorio sam Matoš, ali u jedno sam siguran: niti je sebe smatrao veličinom, niti je svoj narod doživljavao kao „mali“ – ma što to značilo. Pojedinci, pa i narodi, „veliki“ su toliko koliko su u stanju ostati svoji, oduprijeti se diktatu i boriti se za neke više ciljeve i ideale, za slobodu koje nikad dosta i oko koje se oduvijek vrti ljudska egzistencija.

A Matoš je to znao.

Poveznica na cijeli članak

 

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat