RANIJA HRVATSKA POVIJEST


STAROHRVATSKI POZDRAV “ZA DOM”

Starohrvatski pozdrav “Za dom”, koji se u različitim inačicama pojavljuje u zapisima od 1684. godine, trn je u oku mnogima koji nezavisnu Hrvatsku ne žele iz jednostavnog razloga što samo takva hrvatska država može biti dom istinskih hrvatskih domoljuba. U raznim pokušajama diskreditacije ovog časnog pozdrava kojim su Hrvati pozdravljali stoljećima pokušava se nametnuti stav da je riječ o pozdravu koji se isključivo veže uz Ustaški pokret što je notorna laž. Stoga ovdje objavljujemo stare hrvatske zapise u kojima se pojavljuje ovaj pozdrav.

Poveznica na cijeli članak


CROATIA REDIVIVA:

NEBO JE NAKLONJENO POBOŽNIM NASTOJANJIMA ZA DOMOVINU

Piše: Magdalena Vuković

Pavao Ritter Vitezović osoba je koja je po mnogočemu obilježila hrvatsku povijesnu scenu i na njoj ostavila neizbrisiv trag. Njegov život i djelo odigrali su iznimno značajnu ulogu u stvaranju hrvatske nacije jer je upravo na pankroatističkoj ideji P. R. Vitezovića otac domovine dr. Ante Starčević u 19. stoljeću utemeljio hrvatski nacionalizam i hrvatsku naciju.

Poveznica na cijeli članak


POVODOM STO ŠEZDESETE OBLJETNICE SMRTI HRVATSKOG FRANJEVCA IVANA FRANJE JUKIĆA

Piše: Želimir Marić

Danas se navršava sto šezdeset godina od kako je u Beču umro Ivan Franjo Jukić, za kojeg fra Ignacije Gavran kaže: “Među bosanskim franjevcima XIX stoljeća kao najveći izdiže se lik Ivana fra Frane Jukića. Živio je kratko: kad je 1857. umro, nije bio navršio ni 39 godina. U dvanaest godina što ih je – nakon studija – proveo u Bosni, udario je temelj novijem kulturnom radu u ovoj pokrajini i što se dalje u vremenu od njega odmičemo, to nam njegova pojava izgleda svjetlija i veća.”

Poveznica na cijeli članak


KOKARDA: MODA KOJU SU UVELI HRVATSKI VOJNICI?

Piše: dr. sc. Roman Malarić

U časopisu History.info (god. 3, br. 13) objavljen je članak člana Upravnog odbora naše udruge dr. sc. Romana Malarića pod naslovom “Kokarda: Moda koju su uveli hrvatski vojnici?“. Kompletan članak možete pročitati na ovoj poveznici, a objavljujemo i skraćenu verziju istog teksta koji je u veljači 2016. objavljen na Romanovom blogu Povijesna praskozorja.

Poveznica na cijeli članak


                                 

DON IVAN FILIPOVIĆ GRČIĆ  

SVEĆENIK, PJESNIK I VITEZ OTRGNUT ZABORAVU

U prosincu 2016. na vrhu sinjskih Kvartira otkriven je spomenik don Ivanu Filipoviću Grčiću. Don Ivan Filipović bio je među najvećim junacima u borbama protiv osmanlijskih osvajača i jedan od predvodnika obrane Sinja 1715. godine. Izdanak je stare loze Filipović Grčić. Iako prema dostupnim spisima i dokumentima nije zabilježeno, smatra se da je don Ivan bio jedan od utemeljitelja Sinjske alke. Rad don Josipa Dukića i Marka Rimca pod naslovom “Don Ivan Filipović Grčić, Svećenik, pjesnik i vitez otrgnut zaboravu” u nakladi Kulturnog društva Trilj i Inicijativnog odbora za postavljanje spomenika don Ivanu Filipoviću Grčiću (Sinj, 2016.) možete pročitati ovdje.

Poveznica na cijeli članak


Povodom 450. obljetnice sigetske bitke

7. RUJNA – SJEĆANJE NA HRVATSKOG JUNAKA

NIKOLU ŠUBIĆA ZRINSKOG

Piše: Zlatko Pinter

„Za dom, u boj, za dom u boj!

Za domovinu mrijeti kolika slast!“

                                                              (Iz opere Nikola Šubić Zrinski)

Od 6. kolovoza do 8. rujna 1566. godine odigrala se jedna od najznačajnijih bitaka u hrvatskoj povijesti. Nakon silovitih turskih ataka, svjestan da njegova malobrojna posada nije u stanju dalje braniti i obraniti utvrdu Siget, hrvatski vojskovođa Nikola Šubić Zrinski poveo je svoje junake u posljednji juriš i sigurnu smrt – ali i u besmrtnu slavu koja i danas, 450 godina poslije tog događaja, u svakome od nas budi ponos…

Poveznica na cijeli članak

Dobrodošli na web stranicu Hrvatske družbe povjesničara Dr. Rudolf Horvat