15 mu je godina tek: Mladi Imoćanin Ivan Vujčić priprema svoju prvu knjigu

Portal Dalmacija News objavio je intervju s najmlađim članom naše udruge imotskim gimnazijalcem Ivanom Vujčićem koji priprema svoju prvu knjigu o stradanju hrvatskog naroda 1945. i Imoćanima u tim turbulentim vremenima. Ivanova knjiga bit će tiskana u nakladi Hrvatske družbe povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” i predstavljena javnosti u prosincu 2017. godine. U našem radu podupiremo posebno rad mlađih članova koji pokazuju veliku ljubav prema povijesnoj znanosti, pa zato pozdravljamo ovu priliku da javnosti predstavimo našeg najmlađeg člana. 


Grad Imotski prepun je prirodnih ljepota, tradicije i baštine koje su u ovo vrijeme posebno vrijedne spomena. Osim toga, u Imotskom možemo pronaći ljude različitih životnih priča, kako onih starih tako i onih mladih. Nova nada Imotskog je 15-godišnji Ivan Vujčić, učenik prvog razreda jezične gimnazije u Imotskom koji sprema svoju prvu knjigu. Svi bi pomislili što pametno 15-godišnjak može napisati, ali riječ je o zahtjevnoj temi- Ivan u svojoj knjizi piše o neotkrivenim povijesnim detaljima u doba Jugoslavije, točnije bazira se na događaje 1945. godine- Bleiburg i Križni put.

Kako se rodila tvoja ljubav prema povijesti?

U šestom razredu počeo sam se interesirati za povijest. Za to su zaslužni moji profesori povijesti koji su u meni probudili interes za povijest i traganje o neispričanim pričama kojih u našoj povijesti ima pregršt. Polako sam krenuo istraživati podatke, čitati knjige, dokumente i počeo prikupljati podatke.

O čemu se radi u tvojoj knjizi?

Moja knjiga bazira se na neotkrivenim detaljima povijesti, u doba Jugoslavije, točnije 1945. godine. Manji dio knjige bit će osvrt na Imotsku krajinu jer je u ovom području bio veliki broj žrtava i progonjenih, a ostatak knjige bit će općenito o događajima 1945. godine

Ivan je član hrvatskog društva povjesničara, ˝Dr. Rudolf Horvat˝, a upravo su oni prepoznali njegovu vrijednost.

Pokušao sam slati ono što sam pisao na puno adresa, ali nitko nije odgovarao. Odlučio sam se javiti povjesničarki Blanki Matković, koja također priprema knjigu o Imotskoj krajini u Drugom svjetskom ratu i poraću, a u knjizi će biti objavljeni dokumenti o svim selima Imotske krajine s podacima o političkoj situaciji. Promocija knjige očekuje se u listopadu.

Možeš li nam reći nešto više o HDP „Dr.Rudolf Horvat“?

-Rad ove druge neformalno je započeo prije 11 godina, odnosno u proljeće 2006. kada je povjesničarka Blanka Matković pokrenula samostalni istraživački projekt o manje poznatim događajima iz hrvatske povijesti. U jesen 2007. u radu joj se pridružio povjesničar Stipo Pilić. Od tada su zajednički istraživali u svim arhivima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, a od 2008. do 2011./2012. radili su na projektu Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu “Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon Drugog svjetskog rata (1944.-1946.)”. Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u većem broju knjiga i znanstvenih članaka među kojima je naročitu pažnju privukao onaj o poslijeratnom logoru Jasenovac. Fokus istraživanja naše udruge je na “kontroverznim” temama iz suvremene hrvatske povijest odnosno svima onima koje su iz političkih i ideoloških razloga dosada bile kontaminirane. Radi boljeg povezivanja s drugim osobama zainteresiranim za slične teme, u proljeće 2008. Blanka Matković i Stipo Pilić osnovali su udrugu Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” nazvanu po znamenitom hrvatskom povjesničaru i autoru knjige “Hrvatska na mučilištu” Rudolfu Horvatu. Svojim istraživanjima bavimo se u svoje slobodno vrijeme i o svom trošku. Članovi naše udruge su svojim dosadašnjim radom i zalaganjem dali ogroman doprinos razotkrivanju dosada skrivenih detalja iz moderne hrvatske povijest te su sudjelovali u objavljivanju preko 20 knjiga, 50-tak znanstvenih radova i većeg broja feljtona i novinskih tekstova o temama iz starije i novije hrvatske povijesti. Rezultate našeg rada redovito prezentiramo na našoj službenoj stranici www.croatiarediviva.com. Osim toga, u Hrvatskom tjedniku objavljujemo tekstove naših članova o Jasenovcu i lustraciji, a ranije ove godine objavljen je i dokument s popisom likvidiranih Imoćana iz Blankine knjige „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ koju zainteresirani čitatelji mogu naručiti putem našeg email po cijeni od 150 kuna.

Predstavljanje i tisak Ivanove knjige, za koju još nije smislio naslov, očekuje se u prosincu. Knjiga će se sastojati od 150 stranica.

Što kaže tvoja generacija na tvoj poduhvat pisanja knjige?

Moja generacija me podržava, i vole čuti neku priču ili informaciju za koju nisu znali.

S obzirom da si jako mlad, a već pripremaš knjigu što s time želiš postići i za koga je knjiga namijenjena?

Knjiga je namijenjena za one koji bi htjeli znati više i biti informirani jer je povijest dio svih nas i smatram da budućnost nastaje od prošlosti. Želim mladim ljudima ukazati na važnost naše burne povijesti i na to da se moraju uključiti u istraživanja jer se još toga mora otkriti.

I za kraj, što želiš studirati?

Mislim da je to već jasno, povijest i arheologiju.

Ivan poziva sve one koji žele da financijskim sredstvima potpomognu izdanju njegove i knjige Blanke Matković.

Mladost i entuzijazam, sjaje u Ivanovim očima. Za jednog 15-godišnjaka može se zaključiti da ga čeka svjetla budućnost u onome što želi raditi.

Plakat Ivana Vujčića
Plakat Ivana Vujčića

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me