JURE SOLDIĆ: HOS NAŠ PONOS – U obrani Dubrovnika

Piše: Jure Soldić, mag.theol.

Ovogodišnja 25. obljetnica deblokade Dubrovnika i oslobođenja juga Hrvatske je bila krnja obljetnica. Naime, službeni protokol je zbog političke (ne)korektnosti jednostavno izbacio ikakav spomen na doprinos IX. bojne HOS-a obrani i oslobođenju Dubrovnika i juga Hrvatske. Dragovoljci pod znakom HOS-HSP-ZA DOM SPREMNI tako su opet po tko zna koji put grubo uvrijeđeni od odnarođenih političkih elita, koje svoje udobne živote mogu u velikoj mjeri zahvaliti upravo žrtvi HOS-ovaca.

HOS ispred katedrale
HOS ispred katedrale

Već početkom studenog 1991. godine 3 voda IX. bojne HOS-a stižu u pomoć gotovo potpuno opkoljenom Dubrovniku, a krajem istog mjeseca im se pridružuje još 7 HOS-ovaca te zajedno s ostalim braniteljima izdržavaju najžešći udar crnogorsko-srpsko-jugoslavenskih snaga, koji se dogodio 6. prosinca 1991. godine.

Dubrovnik gori
Dubrovnik gori

Tada je u jednom danu na grad ispaljeno više tisuća granata. Iako su HOS-ovci sudjelovali na gotovo svim linijama obrane grada: Mokošica, Sustipan, Bosanka i Belvedere, posebno su se tog 6. prosinca iskazali na Srđu kada su pokvarili planove niškim specijalcima potpomognutim topovnjačama s mora, MIG-ovima iz zraka i 3 tenka. Brojčano i tehnički nadmoćniji neprijatelj bio je prisiljen povući se s golemim ljudskim i materijalnim gubicima.

HOS Dubrovnik
HOS Dubrovnik

O tom događaju nam iz prve ruke u Nedjeljnoj Dalmaciji od 12. svibnja 2000. godine svjedoči čovjek, koji je vodio HOS-ovce u bici za Srđ, Ivan Perkušić-Barba: ” S nama su bili i Četvrtaši. Nikad neću zaboraviti 6. prosinca 1991. godine kada je zabilježen najžešći napad na Srđ i Dubrovnik. Pucali su po nama niški specijalci, crnogorski Četnici, tri topovnjače s mora, Četnici iz nevesinjske šume, a na pedeset metara došla su nam tri tenka. Cili dan vodila se bitka.  U ponoć sa šest specijalaca MUP-a dolazi nam u pomoć Srećko Kljunak, današnji saborski zastupnik. Napad je odbijen, Dubrovnik je obranjen. Ali kako? Kad više nismo znali šta bismo, zapivali smo ” Evo zore, evo dana ” i četničke snage su se povukle “. 

Podrazumijeva se da je za uspjeh uz visok moral, ipak bilo potrebno jako puno taktike te osobnog i grupnog žrtvovanja. Pobožnost, požrtvovnost, hrabrost i pravda odjeveni u crne odore još jedanput su se pokazali izvrsnim protuotrovom za crnogorsko-srpsko-jugoslavenski zmijski ujed.

Sredinom 1992. godine tada već u sastavu 114. brigade HV-a, IX. bojna HOS-a odlazi na područje Popovog polja gdje aktivno djeluje i doprinosi deblokadi Dubrovnika i oslobođenju hrvatskog juga.

Mural HOS
Mural HOS

Iako službenim protokolom ignorirani i na ostalim obljetnicama bitki iz Domovinskog rata, HOS-ovci krvavo zasluženu zahvalnost doživljavaju od svog naroda, posebno mlađih naraštaja, koji s prkosom prema odnarođenim političkim elitama u sve većem broju i na sve brojnijim javnim događanjima (crkvena okupljanja, politički skupovi, predstavljanja knjiga, koncerti, nogometne utakmice itd.) ponosno ističu pozdrav ZA DOM SPREMNI!

Navijači uz HOS
Navijači uz HOS

Budući da na mladima svijet ostaje, a vrijeme zavodnika, lažnih proroka, kukavica, otpadnika, izdajica, krivokletnika, strašnih ubojica i ostalih sluga Zloga prolazi, HOS neće biti zaboravljen.

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me