JURE SOLDIĆ: Obljetnica škabrnjskog masakra – 18.11.1991.

Piše: Jure Soldić mag.theol.

Početkom 1990-ih obnavlja se savez dviju kula; crvena petokraka i četnička kokarda u zajedničkom cilju uništenja hrvatske države i naroda odnosno uspostave mitske velike Srbije. Tenkovi posuti cvijećem s beogradskih ulica i noževi “blagoslovljeni” od Srpske pravoslavne crkve počinju svoj krvavi pir.

1. Četnici se iživljavaju nad mrtvim tijelom civila
Četnici se iživljavaju nad mrtvim tijelom civila

Već u kolovozu 1990. godine na području  Dalmacije Srbi su pokrenuli otvorenu pobunu, koja je započela paljenjem hrvatskih šuma, provokacijama i terorizmom.

Hrvatski Srbi u velikom su dijelu prihvatili četničku politiku i započeli oružanu pobunu protiv Hrvatske. Tako su 17. kolovoza 1990. godine naoružani Srbi zatvorili ceste u mjestima sjeverne Dalmacije i Like, postavljajući zapreke i naoružane civile, što je početak tzv. “balvan revolucije”.

Među prvim mjestima koja su se našla na nemilosrdnom udaru utjelovljenog Zla bila je pitoma Škabrnja, bogato ravnokotarsko selo bogobojaznih i domoljubnih Hrvata.

Prvi topnički napad dojučerašnjih “komšija” iz okolnih sela potpomognutih JNA dogodio se 17.rujna 1991. godine. Slijedila su svakodnevna masivna granatiranja zbog kojih su civili bivali evakuirani i ponovno vraćani u selo.

2.Srušena crkva u Škabrnji
Srušena crkva u Škabrnji

Do formiranja prvog samostalnog bataljuna Škabrnje pod vodstvom Marka Miljanića selo i okolna mjesta branili su sami mještani uz malobrojne pripadnike 2. bojne 112. brigade HV-a.  U samoj Škabrnji nalazile su se dvije čete s oko 240 branitelja. Oprema i oružje su bili oskudni i nikakvi; samo manji broj branitelja je imao odore, ostali su bili u jeans hlačama i tenisicama dok je agresor imao na raspolaganju sve potrebne resurse tada četvrte vojne sile u Europi – JNA pod zapovijedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Tog dvostruko tužnog dana 18.11.1991. (Vukovar je pao isti dan) u napadu na Škabrnju sudjelovalo je tridesetak tenkova, više stotina Srba bilo pobunjenika bilo vojnika JNA uz pomoć helikoptera. Uz tako nepovoljan odnos snaga branitelji nisu imali nikakve prilike za uspjeh te je usprkos srčanosti i požrtvovnosti istih Škabrnja pala.

3.Dio žrtvi škabrnjskog masakra
Dio žrtvi škabrnjskog masakra

Zločini koji su uslijedili po ulasku agresorskih snaga u selo bili su stravični.  Međunarodne konvencije o postupanju prema zarobljenicima nisu se poštivale kao ni u ostalim mjestima koja su pala u srpske ruke. Civili uključujući žene i djecu te branitelji bili su izvrgnuti bolesnom iživljavanju: prebijanja, pucnjave, klanja te gaženje tenkovima bili su samo neki od načina kako su Hrvati u Škabrnji skončavali svoje živote. Sva materijalna dobra su opljačkana, a što se nije dalo opljačkati uništeno je. Bolje nisu prošle ni crkvene građevine koje su bile ili potpuno ili djelomično uništene.

U akciji Maslenica u siječnju 1993. godine Škabrnja je na dva mjeseca  oslobođena. U čuvanju položaja  posebno se tada istaknula IX. bojna HOS-a, koja je u gotovo potpunom okruženju sa sloganom “Za dom spremni” branila i obranila Škabrnju.

Agresor je tek uspio ponovno zauzeti selo kada je IX. Bojna HOS-a nakon 42 dana iznimno hrabrog i domišljatog držanja položaja dobila smjenu. Konačno oslobođenje je ostvareno  tek pobjedom u operaciji Oluja u kolovozu 1995. godine.

4.Thomas Crowley-Irac-posebno se istaknuo hrabrošću i domišljavošću
Thomas Crowley-Irac-posebno se istaknuo hrabrošću i domišljatošću

Kasniji sudski postupci vezani za zločine počinjene u Škabrnji nisu ispunili svoj cilj tako da osim nekoliko osuđenih zločinaca poput Zorane Banić i Jovana Badžoke koji su dobili male zatvorske kazne u odnosu na počinjene zločine, nitko od nalogodavaca nije odgovarao. Istinska pomirba i suživot tako ostaju tek nametnuti ideali budući da žrtve i njihove obitelji nisu od agresora doživjele ni minimum kajanja, a kamoli zadovoljštine.

5. Spomen mjesto Škabrnja
Spomen mjesto Škabrnja

 

POPIS ŽRTAVA ŠKABRNJSKOG MASAKRA

Branitelji:

 1. Miroslav Bašić
 2. Zoran Bašić
 3. Rade Bilaver
 4. Stanko Bilaver
 5. Željko Bilaver
 6. Vladimir Horvat
 7. Jakov Ivković
 8. Nediljko Ivković
 9. Šime Ivković
 10. Mile Jurić
 11. Nediljko Jurić
 12. Slavko Miljanić
 13. Zdenko Modrić
 14. Mile Pavičić
 15. Nediljko Pavičić
 16. Gašpar Perica
 17. Ante Ražov
 18. Marko Rogić
 19. Milan Rogić
 20. Bude Šegarić
 21. Ivica Šegarić
 22. Miljenko Šegarić
 23. Šime Šegarić
 24. Nediljko Škara
 25. Stanko Vicković

Civili:

 1. Ivan Babić
 2. Grgo Bilaver
 3. Luka Bilaver
 4. Marija Bilaver
 5. Peka Bilaver
 6. Šime Bilaver
 7. Ana Brkić
 8. Josipa Brkić
 9. Joso Brkić
 10. Marija Brkić
 11. Marko Brkić
 12. Mate Brkić
 13. Mijat Brkić
 14. Marija Dražina
 15. Jure Erlić
 16. Dumica Gospić
 17. Ljubomir Ivković
 18. Marko Ivković
 19. Tereza Ivković
 20. Anica Jurić
 21. Grgo Jurić
 22. Jela Jurić
 23. Petar Jurić
 24. Šimica Jurjević
 25. Mirko Kardum
 26. Benito Karlić
 27. Joso Miljanić
 28. Niko Pavičić
 29. Petar Pavičić
 30. Josip Perica
 31. Kata Perica
 32. Ljubo Perica
 33. Danica Ražov
 34. Grgica Ražov
 35. Ivan Ražov
 36. Jela Ražov
 37. Marko Ražov
 38. Šime Ražov
 39. Kata Rogić
 40. Nikola Rogić
 41. Petar Rogić
 42. Grgica Šegarić
 43. Krsto Šegarić
 44. Luca Šegarić
 45. Rade Šegarić
 46. Vice Šegarić
 47. Pera Škara
 48. Petar Škara
 49. Stana Vicković
 50. Mara Žilić
 51. Milka Žilić
 52. Pavica Žilić
 53. Roko Žilić
 54. Tadija Žilić
 55. Marko Župan

Stradali u minskim poljima:

 1. Drago Bilaver
 2. Ljubo Bilaver
 3. Milan Ivković
 4. Nediljko Ivković
 5. Milovan Karlić
 6. Ante Klarić

Please follow and like us:
RSS
EMAIL
Youtube
Youtube
Twitter
Visit Us
Follow Me